Sikkerhet på Internett

Still spørsmål

Den beste måten å finne ut om barnets nettbruk på, er å spørre. Enten du spør andre foreldre, en Internett-kyndig venn eller barnet ditt om hvordan de bruker Internett, er det lettere å finne ut hva barnet gjør på nettet når du stiller de rette spørsmålene.

Spørsmål du kan stille barnet:

  • Hvilke nettsteder besøker du?
  • Hva gjør du på de nettstedene?
  • Hvorfor går du til det nettstedet?
  • Hvor mye tid bruker du på nettstedet?
  • Måtte du registrere deg?
  • Hvilke opplysninger spurte de om?
  • Hvilke opplysninger gav du dem?

Surf på nettet sammen med barnet. På den måten kan du finne ut hva slags interaksjon barnet ditt har på nettet, og med hvem.

Si fra

Når du vet hvordan barnet ditt bruker Internett og hva som er tilgjengelig for det, kan du lage regler og retningslinjer. Enten det gjelder å gi retningslinjer for hvilke nettsteder det kan besøke eller hva som er greit å gjøre på nettet, er det viktig å si klart fra om reglene til barnet.

Snakk ofte til barnet om potensielle risikoer og hva det skal gjøre i ulike situasjoner. Oppfordre barnet til å stille spørsmål om situasjoner som oppstår. Ved å være klar over risikoene som barnet står ovenfor, og snakke tydelig til barnet om disse risikoene, kan du utvikle barnets dømmekraft og ansvar for Internett-bruken.

Sikkerhetsregler

Internett byr på fantastiske muligheter for underholdning, utdanning, kommunikasjon og mer. Likevel bør alle som er på nett, kjenne til visse grunnleggende sikkerhetsregler. Det er viktig å lære barnet om disse reglene.

  1. Oppgi aldri brukernavn eller passord, verken til venner eller fremmede, på nett eller i andre sammenhenger.
  2. Ikke gi personlig informasjon i skjermnavnene dine, slik som fødselsdag, interesser, hjemsted eller skole.
  3. Oppgi aldri personlig informasjon om deg selv eller andre ved informasjonsutveksling som e-post eller chat.
  4. Ikke del bilder av deg selv, familien din eller hjemmet ditt med folk du møter på nettet.
  5. Aldri åpne e-post fra ukjente avsendere. SLETT slik e-post.
  6. Hvis du får stygge eller truende kommentarer på nettet, ikke svar. Logg av og fortell foreldrene dine om det som har skjedd.
  7. Ikke noe av det du skriver på nettet, er helt privat. Vær forsiktig med hva du skriver, og til hvem.
  8. Gjør aldri avtaler for å møte en “venn” fra nettet ansikt til ansikt.
  9. HVIS DU ER TVIL: Spør alltid foreldrene dine om hjelp. Hvis du ikke er sikker, logg av.

Digital mobbing

Akkurat som barnet kan bli utsatt for mobbing eller aggressiv oppførsel fra andre elever på skolen, kan de bli utsatt for mobbing på nettet. Digital mobbing kan innebære sending av stygge og sårende ord eller bilder på Internett eller mobil for å trakassere, sjenere, ydmyke og true mobbeofferet. Andre former for mobbing er passordhacking, identitetstyveri og utpressing. Mange barn kan ha like stor sannsynlighet for å bli mobbere eller ofre. Noen er anonyme, men digitale mobbere er ofte barn som barnet kjenner fra skolen, fritidsaktiviteter eller nabolaget.

Det er viktig å snakke åpent med barnet om hvordan det skal håndtere digital mobbing. Hvis barnet ditt blir utsatt for digital mobbing, må du huske at mobbere oppmuntres av offerets reaksjon. For å unngå å opptrappe situasjonen bør barnet ikke svare på mobbingen. Foreldrene bør kontakte lokale myndigheter hvis problemet vedvarer. Pass på å lagre alle meldinger, med dato og klokkeslett.

Ressurser

Barn ned til to års alder er på Internett når de sitter på fanget til foreldrene. Når de blir eldre, kan de begynne å utforske nettet selv, med støtte og veiledning fra deg. Det er opptil foreldrene å avgjøre hvilke regler som gjelder, og når barnet kan få friere tøyler etter hvert som det modnes og får bedre dømmekraft. Her er noen ressurser du kan bruke for å bestemme barnets Internett-bruk:

  • Mange nettsteder har veiledninger for foreldre. Les litt i dem for å få et inntrykk av hvordan nettstedene som barnet ditt bruker, tenker om sikkerhet.
  • Enkelte nettsteder har foreldrekontroller. Bruk foreldrekontrollene for å bestemme hva barnet ditt har tilgang til.
  • De fleste nettlesere har innstillinger for å blokkere nettsteder eller hele domener. Bruk disse kontrollene for å angi hvilke nettsteder barnet får lov til og ikke får lov til å besøke.
  • Det finnes også programvare for overvåkning av barnets Internett-bruk.
  • Les personvernreglene på barnets favorittnettsteder for å finne ut hvilke opplysninger som samles inn om barnet, og hvordan de brukes.
Tilbake til toppen back-to-top